Kelakyydit.

Ei paikkakuntiin sidottu taksikeskustelu.
Uuden vuoden alennukset jopa -43%
Kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi alennukset jopa 43%
Palkkionmetsästäjä
Viestit: 167
Liittynyt: La Marras 28, 2015 1:58 am

Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja Palkkionmetsästäjä » Ti Joulu 22, 2015 9:47 pm

Kelan korvaaman taksikyydin omavastuu nousee nykyisestä 16.00 €urosta>>>25.00 €uroon yhdensuuntaiseselta matkalta, menopaluu= 50.00 €, astuu voimaan vuoden 2016 alusta.
Tämä karsii kyllä tehokkaasti taksin käyttöä ko. matkoihin.
Köyhät kuolkoon koteihinsa...se on tieten tarkoituskin...
Linkki>>http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkil ... oasiakkaat

veikko
Site Admin
Viestit: 759
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 5:51 am

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja veikko » To Joulu 24, 2015 3:39 am

Toi 25e on kyllä aika paljon jo.
Ex-Helsinki

Avatar
pengafi
Viestit: 3
Liittynyt: Su Marras 22, 2015 2:47 pm

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja pengafi » Pe Joulu 25, 2015 4:25 pm

Karsii yksittäisiä käyttäjiä, Usein kuntoutettavat maksavat vuodessa vajaa 30 € enemmän koska vuosiomavastuu ei nouse sen enempää.
When nothing goes right go left :ugeek:

veikko
Site Admin
Viestit: 759
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 5:51 am

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja veikko » Pe Tammi 08, 2016 10:49 am

Sitähän tuolla omavastuun nostolla on ilmeisestikin haettu, satunnaiset käyttäjät menevät omalla kustannuksella lyhyet matkat. 25e saattaa olla vain pienituloisella oikeastikin kiventakana jos tilanne on sellainen että taksi on ainoa vaihtoehto lääkäriin pääsylle. Voihan toi johtaa myös siihen että liioiteillaan vaivoja ja soitetaan 112:seen.
Ex-Helsinki

Palkkionmetsästäjä
Viestit: 167
Liittynyt: La Marras 28, 2015 1:58 am

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja Palkkionmetsästäjä » Pe Tammi 08, 2016 12:02 pm

Muutaman päivän kokemuksella asiakkaat eivät ole olleet ov;n nostosta moksiskaan, todenneet vaan tyynesti etteipä muulla pääse kuin taksilla...
Ov;n katto kuitenkaan noussut kuin 28 €uroa/vuosi, joten paljon taksia käyttäville aika kohtuullista.

hvainion
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Marras 17, 2015 4:05 pm

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja hvainion » Pe Tammi 08, 2016 1:47 pm

Tuota vaivojen liioittelua on tehty tähänkin asti, mutta lähinnä virheellisen käsityksen mukaisesti siinä uskossa, että ensihoitopalvelun hoitolaitoksiin toimittamat ihmiset pääsisivät mukamas jotenkin jonojen ohi. Eivät nimittäin pääse :lol: siis tietenkään elleivät sitä muuten tarvitse. Luonnollisesti vaivan mukaan määritellään vastaanottojärjestys olipa saapumistapa tai -kulkupeli mikä tahansa.

Saas nähdä, miten tuo omavastuun korotus sitten alkaa näkymään ensihoitopalvelun puolella. Sinänsä ensihoitajat tekevät samalla lailla hoidontarpeen arvion kuin tähänkin asti, eli välttämättä ei suositella minkäänlaiseen hoitolaitokseen lähtöä, ainakaan välittömästi. Tilanarvio ja kotihoito-ohjeet annetaan ihan samalla lailla kuin hoitolaitoksenkin triagessa (eli hoitajan tekemässä hoidontarpeen arviossa). Eikä varsinkaan ensihoitopalvelun ajoneuvon kyydissä hoitolaitokseen pääse/joudu, yhtään sen useammin kuin tähänkään asti, ellei matkan aikana ole jatkuvaa terveydenhuollon ammattihenkilön suorittaman seurannan tai jopa hoidon tarvetta. Omavastuuhan on tismalleen sama, liikennöipä taksilla tai ensihoitopalvelun toimittamana. Ainoa ero taitaa olla vain se, että ensihoitopalvelun omavastuun saa aina luotolla eli lasku tulee joskus myöhemmin perästä, taksit taitaa AINA haluta välittömästi käteistä tai korttia??? Että tuo saattaa hieman päänvaivaa kyllä aiheuttaa ensihoitajille... siis täysin ensihoidon kannalta tarpeettomia kuljettamisia saattaa olla riski joutua tekemään, kun kansalaisella ei ole (käteistä) rahaa sille muutoin tarkoituksenmukaisimmalle kuljetusmuodolle, eli taksille ojentaa :( - ja tulot jää taksilta saamatta. Ja mikä pahinta, se ensihoitoyksikkö on varattuna taksille kuuluviin tehtäviin samalla kun joku oikeasti ensihoitopalvelua tarvitseva on tukehtumassa pullaansa tms.

Olenko ymmärtänyt väärin, että myös siltä todellisuudessa 9 euron hintaiselta taksimatkalta Kelan kertymää kerryttäväksi halutessaan kansalaisen pitää aina maksaa se 25euroa?

Toivon todella, että jatkossakin taksit saisivat tehdä täysipainoisesti oman osuutensa hoitolaitoksiin/-sista suuntautuvissa matkoissa. Olisi kaikkien, eikä vähiten, sen välittömiä hoitotoimia tarvitsevan, etu.
Viimeksi muokannut hvainion, Pe Tammi 08, 2016 4:38 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

mikkopoika
Viestit: 131
Liittynyt: Ti Marras 17, 2015 11:55 pm

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja mikkopoika » Pe Tammi 08, 2016 2:37 pm

Kelakyydeissäkin otetaan se hinta mikä mittarissa on, ei enempää, mikäli kyydin hinta on yli 25€ niin asiakkaalta otetaan em omavastuu summa (25€) ja loput menee kelalle tilitykseen. Jos mittarisumma jää alle 25€niin asiakas maksaa koko summan itse, kyyti ajetaan kela-ohjelman läpi ihan normaalisti jolloin myös alle omavastuun olevat summat kirjautuvat ja näin omavastuu katto alkaa täyttyä.

En kyllä ole itse ottanu noita kelan 0.00€ kuitteja koska mitä niillä tekee, asiakashan saa kuitin jos maksaa käteisellä ja jos kortilla niin sitten tulostuu joka tapauksessa kuljettajan kuitti.
--Pankin ja Verottajan nöyrä orja--
Asemapaikat: Äänekoski/Suolahti

hvainion
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Marras 17, 2015 4:05 pm

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja hvainion » Pe Tammi 08, 2016 2:46 pm

Kelakyydeissäkin otetaan se hinta mikä mittarissa on, ei enempää, mikäli kyydin hinta on yli 25€ niin asiakkaalta otetaan em omavastuu summa (25€) ja loput menee kelalle tilitykseen. Jos mittarisumma jää alle 25€niin asiakas maksaa koko summan itse, kyyti ajetaan kela-ohjelman läpi ihan normaalisti jolloin myös alle omavastuun olevat summat kirjautuvat ja näin omavastuu katto alkaa täyttyä.
No niin, näinhän tuo (vähäinen?) maalaisjärkikin sanoisi, mutta kun sitä kaikenlaisissa piireissä epävarmuutta ilmenee niin kysymällä asiat selviää. Ja hyvä että asia on noin kuten vastasit.

Kiitoksia vastauksestasi!

Palkkionmetsästäjä
Viestit: 167
Liittynyt: La Marras 28, 2015 1:58 am

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja Palkkionmetsästäjä » Pe Tammi 08, 2016 6:23 pm

Omavastuuhan on tismalleen sama, liikennöipä taksilla tai ensihoitopalvelun toimittamana. Ainoa ero taitaa olla vain se, että ensihoitopalvelun omavastuun saa aina luotolla eli lasku tulee joskus myöhemmin perästä, taksit taitaa AINA haluta välittömästi käteistä tai korttia??? Että tuo saattaa hieman päänvaivaa kyllä aiheuttaa ensihoitajille... siis täysin ensihoidon kannalta tarpeettomia kuljettamisia saattaa olla riski joutua tekemään, kun kansalaisella ei ole (käteistä) rahaa sille muutoin tarkoituksenmukaisimmalle kuljetusmuodolle, eli taksille ojentaa :( - ja tulot jää taksilta saamatta. Ja mikä pahinta, se ensihoitoyksikkö on varattuna taksille kuuluviin tehtäviin samalla kun joku oikeasti ensihoitopalvelua tarvitseva on tukehtumassa pullaansa tms.
Omavastuu on sama taksilla tai ambulanssilla tehdyssä kelan korvaamassa matkassa.
Mutta käsittääkseni ambulanssimatkan omavastuu ei kerrytä omavastuukattoa, tästä en ole täysin varma mutta näin parikin asiakasta on väittänyt, jos näin niin ihmettelen, MIKSEI KERRYTÄ, samanlainen kelan asiakkaan sairasvakuutuksestaan korvaama matkahan on kyseessä ???

Kyllä taksit ottavat omavastuun mieluiten käteisenä tai korttimaksuna, mutta ei sen vuoksi tartte ambulanssia lähteä tilaamaan ettei asiakkaalla ole korttia eikä käteistä, kyllä jokainen suomen taksi osaa tuon omavastuun laskuttaa asiakkaalle myöhemmin tai antaa heti autossa laskun.

Tässä esimerkki todellisuudesta !
Omavastuuta voi joissain tapauksissa joutua maksamaan 25 €uroa, vaikka yksittäisen asiakkaan taksilla matkustama todellinen matkakustannus jäisi alle omavastuun (25€).
1.Esim. Väinö menee kelataksissa maakunnasta 100 km;n matkan keskus-sairaalaan, tähän kyytiin keskus on yhdistänyt "säästösyistä" Ellin, joka asuu keskus-sairaalan lähellä n. 1 km.
Em. tapauksessa Taksamittarilla tehdään kelan sähköinen suorakorvauskorvaus, jollon kessukan pihalla koko mittarisumma jaetaan tasan puoliksi kahdelle asiakkaalle Väinölle ja Ellille, esim. kokonais summa 150.00€/2=75.00€. Väinön osuus kelalaskusta 75€-ov 25€=Kelan korvattavaa jää 50€, sama Ellille 75€- ov 25= 50€, kelan korvattavaa jää taksille siis 100€.
Elli joutuu maksamaan 1 km matkasta em. tapauksessa 25€ päästäkseen kelataksin kyytiin ja osallistumaan kelan "säästötalkoisiin".
Elli maksoi matkastaan "ylihintaa". että saatiin kelakuluihin säästöjä.
2.Em. kaltainen kelataksikorvattava "pikku Tk nytky" voidaan taksi myös joutua tilaamaan hetkellisen paikkakunnan taksienruuhkan vuoksi toiselta paikkakunnalta, jolloin kelakorvattava matkakustannus hinta muodostuu yli ov;n (25€).
Keskuksille pitäisikin antaa ohje...
1. tapaukseen- yhdistelyihin järkeä...
2. tapaukseen- jos ei yhtään autoa vapaana= lähettää paikkakunnalla varatuille autoille viesti "kuka kerkiää...jne. Eikä niinkuin nyt on että kyydille haetaan auto sillä sekunnilla, ja sitten kun se naapurikunnan auto on sitä Elliä ajamassa puolentunninkuluttua, samaan aikaan on paikallisia 5 vapaanakatsomassa moista "ryöstöretkeilijää"...

hvainion
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Marras 17, 2015 4:05 pm

Re: Kelakyydit.

ViestiKirjoittaja hvainion » Pe Tammi 08, 2016 7:50 pm

Omavastuuhan on tismalleen sama, liikennöipä taksilla tai ensihoitopalvelun toimittamana. Ainoa ero taitaa olla vain se, että ensihoitopalvelun omavastuun saa aina luotolla eli lasku tulee joskus myöhemmin perästä, taksit taitaa AINA haluta välittömästi käteistä tai korttia??? Että tuo saattaa hieman päänvaivaa kyllä aiheuttaa ensihoitajille... siis täysin ensihoidon kannalta tarpeettomia kuljettamisia saattaa olla riski joutua tekemään, kun kansalaisella ei ole (käteistä) rahaa sille muutoin tarkoituksenmukaisimmalle kuljetusmuodolle, eli taksille ojentaa :( - ja tulot jää taksilta saamatta. Ja mikä pahinta, se ensihoitoyksikkö on varattuna taksille kuuluviin tehtäviin samalla kun joku oikeasti ensihoitopalvelua tarvitseva on tukehtumassa pullaansa tms.
Omavastuu on sama taksilla tai ambulanssilla tehdyssä kelan korvaamassa matkassa.
Mutta käsittääkseni ambulanssimatkan omavastuu ei kerrytä omavastuukattoa, tästä en ole täysin varma mutta näin parikin asiakasta on väittänyt, jos näin niin ihmettelen, MIKSEI KERRYTÄ, samanlainen kelan asiakkaan sairasvakuutuksestaan korvaama matkahan on kyseessä ???
No samaa MATKAkorvauskattoa sitä kummatkin kerryttää. Vanhoja peruja. Olihan nyt jo kuopattu sairaankuljetus vielä esim. 1960-luvulla mittariautoilijoiden kehitystyön myötä kehittynyt kuljetusmuoto. Tavallaan nykyinen paaritaksitoiminta on hieman kuin toisinto 50 vuoden takaa...

Eli kyllä - terveydenhuollon hoitolaitosten ulkopuolinen päivystystoiminto - ensihoitopalvelu - kerryttää samaa MATKAKORVAUSTA. Sama vuosittaisen omavastuukaton täyttymisesta todisteena Kelalta tullut kortti pätee myös ensihoitopalvelun omavastuun perimättä jättämiseen.

Nykyäänhän ensihoitopalvelu (sikäli mikäli vielä yksityisiä palveluntuottajia jossain on jäljellä...) ei ole enää avien kuljetustoiminnan lupahallinnon (liikennelupa) alla, vaan yksityiset ensihoitopalveluyritykset käsitellään terveyspalveluntuottajien lupakäsittelyssä.

Ensihoitopalvelun toimintakin on tänä päivänä aivan jotain muuta kuin silloin joskus matkakorvausten kehittelyn aikoina - jolloin toiminta vielä todella oli enempi kuljetusta hoidon luo, kuljetukseen liittyvine avustustoimineen vs. nykyisellään, kun hieman vastaavanlaisilla pakettiautoilla autoilee hoito kansalaisen luo. Ensihoitopalvelu (terveydenhuoltolaki 1.5.2011) on nykyisellään yksi terveydenhuollon päivystyspalvelujen osa, jossa ensihoitoasetuksessa määritellyn mukaisesti pyritään tavoittamaan välitöntä hoitoa vaativat ja ohjaamaan kansalainen vain tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoihin, kulloisessakin tilanteessa tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Enää siis soitto hätänumeroon ei takaa automaattisesti kuljetusta piipaa-taksilla sinne minne kansalainen haluaa, vaan hoidontarpeen arvio tehdään (ensi)hoitajien, joissain tapauksessa ensihoitolääkärin toimesta kohtaamispaikalla, eikä turhaa käyntiä nykyisellään mahdollisesti kaukanakin sijaitsevassa hoitolaitoksessa ehkä tarvita. Kansalaisella on toki oikeus hakeutua sinne ison sairaalan päivystykseen jos niin hoidontarpeen arviosta huolimatta hän haluaa. Silloin kulkupelinä vain on joku muu, kun ensihoitajien miehittämä pakettiauto.

Takseille on tänä(kin) päivänä entistä enempi tarvetta, Terveydenhuollon kiinteät päivystyspisteet keskittyvät ja välimatkat kasvavat muttei kuitenkaan ensihoidon resurssit ainakaan samassa mittakaavassa. Toisaalta viimeistään tässä tilanteessa pitää historiallisista perinteistä tarpeettoman ambulanssin käyttämisen suhteen päästä eroon. Yhtenä, pienenä, mutta kuitenkin osana kokonaisuutta, on lopulta päästy nykytoimintaa huonosti kuvaavasta sairaankuljetus-termistä eroon (terveydenhuoltolaki 1.5.2011 perusteluineen, STM:n asetus ensihoitopalvelusta 1.5.2011 perusteluineen). Tarkoituksenmukaista ei toki ole sekään, että kansalaista ajelutettais, tavalla tai toisella, sinne kaukana olevaan päivystykseen, jos siihen ei ole tarvetta. Lähivastaanotot toimivat edelleen vähintäänkin arkipäivisin ja useissa paikoin 7 päivänä viikossa, päiväaikoina. Ensihoitopalvelun tehtävänä on toimia omalta osaltaan seulana, jonka turvin kansalainen voi turvallisesti odottaa oman lähivastaanoton aukeamista. Ja toisaalta, niissä tapauksissa, joissa kansalainen tarvitsee välittömiä hoitotoimia, voidaan tarpeelliset hoidot aloittaa jo sairastumis- tai vammautumispaikalla.

Hups. Pikkaisen lipsahti pitkäksi... sorry.

Kyllä taksit ottavat omavastuun mieluiten käteisenä tai korttimaksuna, mutta ei sen vuoksi tartte ambulanssia lähteä tilaamaan ettei asiakkaalla ole korttia eikä käteistä, kyllä jokainen suomen taksi osaa tuon omavastuun laskuttaa asiakkaalle myöhemmin tai antaa heti autossa laskun.
Hyvä jos näin olisi... toki nämä kurahousut useinkin ajatuttaa silti ensihoitopalvelun toimintana vaikkei matkan aikaista hoidontarvetta olisikaan, mutta ymmärtää sen jollain lailla toki. Mutta jos edes sillä hetkellä rahattomat mutta muutoin siistit kansalaiset pääsisi pelkkää kyytiä (tai sen lisäksi saattamista) tarvitessaan taksilla, olisi se palvelus niille hetken päästä äkillisesti kipeytyville.

Tässä esimerkki todellisuudesta !
Omavastuuta voi joissain tapauksissa joutua maksamaan 25 €uroa, vaikka yksittäisen asiakkaan taksilla matkustama todellinen matkakustannus jäisi alle omavastuun (25€).
1.Esim. Väinö menee kelataksissa maakunnasta 100 km;n matkan keskus-sairaalaan, tähän kyytiin keskus on yhdistänyt "säästösyistä" Ellin, joka asuu keskus-sairaalan lähellä n. 1 km.
Em. tapauksessa Taksamittarilla tehdään kelan sähköinen suorakorvauskorvaus, jollon kessukan pihalla koko mittarisumma jaetaan tasan puoliksi kahdelle asiakkaalle Väinölle ja Ellille, esim. kokonais summa 150.00€/2=75.00€. Väinön osuus kelalaskusta 75€-ov 25€=Kelan korvattavaa jää 50€, sama Ellille 75€- ov 25= 50€, kelan korvattavaa jää taksille siis 100€.
Elli joutuu maksamaan 1 km matkasta em. tapauksessa 25€ päästäkseen kelataksin kyytiin ja osallistumaan kelan "säästötalkoisiin".
Elli maksoi matkastaan "ylihintaa". että saatiin kelakuluihin säästöjä.
2.Em. kaltainen kelataksikorvattava "pikku Tk nytky" voidaan taksi myös joutua tilaamaan hetkellisen paikkakunnan taksienruuhkan vuoksi toiselta paikkakunnalta, jolloin kelakorvattava matkakustannus hinta muodostuu yli ov;n (25€).
Keskuksille pitäisikin antaa ohje...
1. tapaukseen- yhdistelyihin järkeä...
2. tapaukseen- jos ei yhtään autoa vapaana= lähettää paikkakunnalla varatuille autoille viesti "kuka kerkiää...jne. Eikä niinkuin nyt on että kyydille haetaan auto sillä sekunnilla, ja sitten kun se naapurikunnan auto on sitä Elliä ajamassa puolentunninkuluttua, samaan aikaan on paikallisia 5 vapaanakatsomassa moista "ryöstöretkeilijää"...
Tuo on kyllä hieman tylsää, jos suu vaahdossa kehuit justiinsa sille mökin muorille, että halvemmalla selviät taksilla ja sitten kävisikin noin...


Palaa sivulle “Yleinen taksikeskustelu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa